Hévíz | Hévíz és térsége - www.heviz-info.hu
Hévíz
A Hévízi-tó és a Gyógyfürdő bemutatása
Hévíz és térségének természeti értékei
Egregy
Kis-Balaton
Sümegi vár
Tátika-Rezi régió
Szigligeti vár
Tanuhegyek
Tavasbarlang
Hévíz környéki kirándulások
Szabadidős programok Hévíz környékén
Múzeumok, kiállítások, kastélyok Hévíz környékén
Kerékpárutak, kerékpártúrák Hévíz környékén
Kilátók a Keszthelyi-hegységben
Az Országos Kéktúra Hévíz környéki szakaszai
Turistautak Hévíz környékén és a Keszthelyi-hegységben
Képgalériák
Hévízi szállások, apartmanok, panziók, hotelek
Partnereink


  

Hévíz és térsége

A google térképén megtalálhatóak a térség nevezetes pontjai - leírásokkal, fényképekkel, GPS koordinátákkal!

Hévíz és térségének térképe

Kapcsolat

Kapcsolat


 


Rezi és Tátika várának igaz története sokáig ismeretlen volt a nagyközönség előtt. Több, a sok évszázados falakhoz kapcsolódó legenda kering ma is, ám ezek jórészt olyan személyekkel kapcsolatosak, akik egyáltalán nem is léteztek.

Tátika - Tátika vára
Tátika vára

A Keszthelyi-hegységben, a Bakony délnyugati tájegységében található a 413 méter magas Tátika. Nevét első ismert birtokosa, a Tátika nemzetség után kapta. Tádé, a nemzetség egyik tagja, 1246-ban erőszakkal elpusztította a Zala megyei Erek nevű települést, ahol a Kaplony nembéli Zlandus veszprémi püspök kúriája is állott. Az ebből keletkezett per során a püspök kárpótlásul megkapta Tátika hegyét, ahol 1246 és 1257 között felépíttette a várat, és azt 1257-ben átadta a veszprémi püspökségnek. A török 1589-ben kirabolta és lerombolta Tátika várát. Sorsa 1713-ban pecsételődött meg, amikor Mercy császári tábornok egy hadgyakorlat alkalmával felgyújtatta. A Berg Károly felmérése alapján készített alaprajz szerint a vár keleti részén állt a kétméteres falvastagságú, kb. 9 x 11 méter méretű öregtorony, melyhez nyugat felől különféle rendeltetésű helyiségek sora csatlakozott. Pontos alaprajzi elrendezését azonban csak egy részletes feltárás során lehetne tisztázni. Az északi várfalhoz épült helyiségek maradványai és egykori földszintjének nagyrészt törmelékkel feltöltött dongaboltozatos helyiségei maradtak meg a legjobb állapotban.
Ezen a hegyen terül el a száz-százhetven éves ősbükkös erdőállomány, amely a 200-210 éves gyertyánnal, magas kőrissel, kocsányos tölggyel természetvédelmi területet alkot. Az alsó-tátikai sziklafalban a bazaltoszlopok között egy hasadékbarlang nyílik (Remete-barlang).

Kapcsolódó oldal: Balcsi.net

Rezi - Rezi vár
Rezi vár - Várfal és panoráma
A község neve feltehetően a "rez" régi szláv szóból származik, mely egy hegygerinc legmagasabb részét jelenti. A község határából kerültek elő azok a régészeti leletek, melyek bizonyítják az őskori és bronzkori megtelepülést. Rezi neve először 1236-ban fordul elő. Ekkor a zalai királyi várhoz tartozott.
Rezi vár

Rezi nevezetessége a faluhoz tartozó várrom. A várat a falu felett magasodó Meleg-hegy északi részén lévő dolomitsziklára építették. Mára csak a lakótoronyból és a várfalból maradt valami hírmondónak. Megtalálhatjuk a vizesárok maradványait is. A várat az utóbbi években bővítették.

Kapcsolódó oldal: Balcsi.net

Gyöngyösi csárda (Betyárcsárda)
Gyöngyösi csárda

A Zalaszántó felé vezető út mentén, a község határában álló 1728-ban épült Gyöngyösi csárda híres műemlék. 1728-ban épült, eredetileg vadászház volt, majd hamarosan fogadó lett. A zsúpfedeles csárda Savanyó Jóska bakonyi betyár kedvelt tartózkodási helye volt, s ma is vendéglő. Mellette van a két híres betyár, Sobri Jóska és Savanyú Jóska sírja.


Zalaszántó
A település központjában van a faluház. A római katolikus templomot a XIV-XV. században építette a falu népe gótikus stílusban. Azóta többször is megújult. Mellette korabeli sírok találhatók. A szőlőhegyi Szt. Donát-kápolna 1866 óta dísze a településnek.
Képek a Tátika - Rezi régióról
  Rezi vár Tátika vára Tátika vára Rezi vár  
  Rezi vár Tátika vára Tátika vára Rezi vár  
  Rezi vár Rezi vár Rezi vár Rezi vár  
          Az oldal tetejére
 

A Gyógyfürdő nyitvatartása (2013. március 22-ig)

Tófürdő 9:00 - 17:30
Fürdőház 9:00 - 17:30

Hévíz a Facebookon


 

Szállás Hévízen
Hévíz környéki kirándulások

A Keszthelyi-hegység séta- és túratérképe

A térségi turisztikai egyesületek megbízásából elkészült a Keszthelyi-hegység új kiadású sétatérképe. (west-balaton, forrasviz.eu)

A Keszthelyi-hegység turistatérképe
Hévízi jégpálya

2012. december 6-án megnyitotta kapuit a hévízi jégpálya, mely a Széchenyi utca elején, a Termelői Piac szomszédságában található és 2013. február 28-ig várja a korcsolyázni vágyókat.

Hévízi jégpálya
Hévíz régi képeken
Hévíz régi képeken
Kerékpártúrák Hévíz környékén

Kerékpártúrák Hévízen

A térségi turisztikai egyesületek megbízásából elkészült a Keszthelyi-hegység új kiadású sétatérképe. (west-balaton, forrasviz.eu)

Kerékpártúrák Hévíz környékén
Hévíz - Termelői piac

A Hévízi Termelői Piac egyedi, házi készítésű termékekkel várja kedves vásárlóit!
A piac Hévízen, a nagyparkoló mögötti rendezényparkban található (volt vízmű telep).

Hévíz - Termelői piac
 
Powered by heviz-info.huBalcsi.net - Balaton Travel Portál

Oldaltérkép
Hévíz - Szentlélek templom Tavirózsák Hévíz - Tófürdő Hévíz - Árpádkori templom Hévíz - Virágos város Hévíz - Városháza Nyitólap E-mail Oldaltérkép