Hévíz | Hévíz és térsége - www.heviz-info.hu
Hévíz
A Hévízi-tó és a Gyógyfürdő bemutatása
Hévíz és térségének természeti értékei
Egregy
Kis-Balaton
Sümegi vár
Tátika-Rezi régió
Szigligeti vár
Tanuhegyek
Tavasbarlang
Hévíz környéki kirándulások
Szabadidős programok Hévíz környékén
Múzeumok, kiállítások, kastélyok Hévíz környékén
Kerékpárutak, kerékpártúrák Hévíz környékén
Kilátók a Keszthelyi-hegységben
Az Országos Kéktúra Hévíz környéki szakaszai
Turistautak Hévíz környékén és a Keszthelyi-hegységben
Képgalériák
Hévízi szállások, apartmanok, panziók, hotelek
Partnereink


  

Hévíz és térsége

A google térképén megtalálhatóak a térség nevezetes pontjai - leírásokkal, fényképekkel, GPS koordinátákkal!

Hévíz és térségének térképe

Kapcsolat

Kapcsolat


 


BalatonTravel Portál - Balcsi.netA sümegi vár környezetéből 87 méterre kiemelkedő sziklákon 270 m tengerszint feletti magasságban épült, a Balaton-felvidék legnagyobb és legjobb állapotban megmaradt várromja.
Egész évben látogatható.

Hévíz - Kővirág Apartman Hévíz.Me - Hévíz Travel Portál
A sümegi vár
Szép sétaút vezet Sümeg legismertebb nevezetességébe, a várba. Maga a Vár-hegy is különleges látvány, hiszen szinte teljesen a síkságból emelkedik ki. A helyzetéből adódóan is jól védhető végvár, erősség lehetett. A várban múzeumot is berendeztek, melyben megismerhetjük a vár történetét, a régi büntetések különböző módjait és eszközeit, valamint szablya- és kocsigyűjteményt láthatunk.
Sümegi vár

A vár látványos rendezvények, várjátékok színhelye. 1994 óta évenként az idegenforgalmi idényben a veszprémi Petőfi Színház művészei tartanak előadásokat a Sümegi Várszínház rendezvénysorozatának keretében.
A Sümegi várat Szent István ajándékozta a veszprémi püspökségnek. A török terjeszkedés évtizedeiben komoly szerepet kapott Sümeg vára, hiszen második vonalban védte Magyarországot, illetve Nyugat Európát. A város ugyan többször török kézre került, de a magaslatra épült erődítményt nem tudták bevenni. Sümeg vára az utóbbi évtizedekben teljesen újjáépült, falai szilárdan állnak. A vár vendégei időutazáson vesznek részt, hiszen az öreg falak között a nyári időszakban feléled a középkor, megnyitják műhelyeiket a korabeli céhek. Az udvaron lovagok gyakorlatoznak, az istállóban pedig a vár állattartása simogatható. Erősebb idegzetűek még a kínzókamrát is megtekinthetik.

A Sümegi vár nyitvatartása, belépők (2013.)
Nyitvatartás nov. - ápr. máj., jún., szept., okt. júl., aug.
9-16 9-17 8-19
Havas, jeges időben a vár nem látogatható!
A nyitvatartási idő és az árváltoztatás joga fenntartva! További információk a vár honlapján!
Belépők
Felnőtt: 1.500 Ft Nyugdíjas, gyerek (6-14): 500 Ft
Sümegi vár
Püspöki palota
Sümeg hangulatos belvárosa bovelkedik barokk kori egyházi emlékekben. Ezek közül talán a legszebb a várdomb lábánál elterülo, többször átépített püspöki palota, amely egykor a veszprémi püspökség nyaralója volt. Kertjének tervezésekor a várat is belekomponálták a látványba, így festoi kép tárul a Szent István téren és környékén sétálók elé. Az épület kápolnáját és ebédlojét Vogl György falképei és Antonio Orsatti stukkói, a szobákat stukkó és falburkolat díszítik.
A Sümegi vár a Facebook-on

A volt püspöki palota egyemeletes épülettömbje téglalap alakú udvart zár körbe. A Szent István tér felé fordul déli fohomlokzata. Az 5+5+3 tengelyes homlokzat középso öt tengelye a homlokzati síkban maradó, de fél emelettel kiemelt rizalitot alkot. Földszinti középso tengelyében áll az Atlaszokkal keretezett kapu, felette a szobrok által tartott erkély, az e feletti falsíkon a püspöki címer található. Felül attika és manzárdteto zárja az épület legdíszesebb homlokzatszakaszát. A palota D-K-i sarkán saroktorony áll, D-NY-i és É-NY-i sarkának elso emeletét sarokerkély ékesíti. A veszprémi püspökök egykori székhelyének 1745-1753 között kialakított barokk homlokzatán és belsojén is több átalakítás történt. Ennek egyik példája az épület nyugati homlokzatának tengelyében álló erkélyes, kocsibehajtós, felül timpanonnal zárt rizalit, ami mai formájában az 1830-40-es években lett kialakítva. A palota a korszak divatos stílusát, a klasszicizmust reprezentálja.
Sümeg
Sümeg a Balaton egyik kapuja. Nevezetessége a vár, amely 270 méter magasságban emelkedik a város fölé. A település a Bakony hegység és a Kisalföld találkozásánál fekszik.
Sümeg történelme az újkőkorban kezdődik. Egy megtalált ókeresztény bazilika alapfalai azt mutatják: e térség mindig lakott hely volt. A várostól délre, a Mogyorós-dombon talált őskori kovakőbánya leletei geológiai kiállításon láthatók.
Sümeget első alkalommal 1292-ben említi oklevél, 1318-ban pedig már a várról is említést tesznek. Jelentősége a mohácsi csata után nőtt meg, amikor Veszprém 1552-ben elfoglalása után ide költözött a püspökség. A város a török birtokába került, csaknem teljesen el is pusztult, de a vár a püspöké maradt. A török kiűzése után, 1701-ben tűzvész pusztított, amelyet követően Széchenyi Pál püspök elrendelte, hogy a városfalakon belül csak kőből szabad a házakat építeni; ennek köszönhető a mai városközpont szépsége, hangulata.
Nagy építkezéseket folytatott a városban a XVIII. század közepén Padányi Bíró Márton veszprémi püspök, aki egy időre ismét idehozta az egyházmegye központját. Ma is a város egyik legszebb épülete az 1748 és 1755 között emelt püspöki palota. A palota építésének idején élő Kisfaludy Sándor költő, Sümeg jeles szülötte, pedig a Dunántúl egyik szellemi központjává emelte a kisvárost. Sümeg 1907-ben elveszítette a városi rangját, s csak 1984-ben nyerte vissza.
Képek Sümegről
  Sümegi vár Sümeg Sümegi vár Sümegi vár  
  Sümegi vár Sümegi vár Sümegi vár Sümegi vár  
  Sümegi vár Sümegi vár Sümegi vár Sümegi vár  
          Az oldal tetejére
 

A Gyógyfürdő nyitvatartása (2013. március 22-ig)

Tófürdő 9:00 - 17:30
Fürdőház 9:00 - 17:30

Hévíz a Facebookon


 

Szállás Hévízen
Hévíz környéki kirándulások

A Keszthelyi-hegység séta- és túratérképe

A térségi turisztikai egyesületek megbízásából elkészült a Keszthelyi-hegység új kiadású sétatérképe. (west-balaton, forrasviz.eu)

A Keszthelyi-hegység turistatérképe
Hévízi jégpálya

2012. december 6-án megnyitotta kapuit a hévízi jégpálya, mely a Széchenyi utca elején, a Termelői Piac szomszédságában található és 2013. február 28-ig várja a korcsolyázni vágyókat.

Hévízi jégpálya
Hévíz régi képeken
Hévíz régi képeken
Kerékpártúrák Hévíz környékén

Kerékpártúrák Hévízen

A térségi turisztikai egyesületek megbízásából elkészült a Keszthelyi-hegység új kiadású sétatérképe. (west-balaton, forrasviz.eu)

Kerékpártúrák Hévíz környékén
Hévíz - Termelői piac

A Hévízi Termelői Piac egyedi, házi készítésű termékekkel várja kedves vásárlóit!
A piac Hévízen, a nagyparkoló mögötti rendezényparkban található (volt vízmű telep).

Hévíz - Termelői piac
 
Powered by heviz-info.huBalcsi.net - Balaton Travel Portál

Oldaltérkép
Hévíz - Szentlélek templom Tavirózsák Hévíz - Tófürdő Hévíz - Árpádkori templom Hévíz - Virágos város Hévíz - Városháza Nyitólap E-mail Oldaltérkép