Hévíz | Hévíz és térsége - www.heviz-info.hu
Hévíz
A Hévízi-tó és a Gyógyfürdő bemutatása
Hévíz és térségének természeti értékei
Egregy
Kis-Balaton
Sümegi vár
Tátika-Rezi régió
Szigligeti vár
Tanuhegyek
Tavasbarlang
Hévíz környéki kirándulások
Szabadidős programok Hévíz környékén
Múzeumok, kiállítások, kastélyok Hévíz környékén
Kerékpárutak, kerékpártúrák Hévíz környékén
Kilátók a Keszthelyi-hegységben
Az Országos Kéktúra Hévíz környéki szakaszai
Turistautak Hévíz környékén és a Keszthelyi-hegységben
Képgalériák
Hévízi szállások, apartmanok, panziók, hotelek
Partnereink


  

Hévíz és térsége

A google térképén megtalálhatóak a térség nevezetes pontjai - leírásokkal, fényképekkel, GPS koordinátákkal!

Hévíz és térségének térképe

Kapcsolat

Kapcsolat


 


A tapolcai medence délnyugati részén, régen a Balaton szigetét képező 230 m magas vulkánikus hegy tetején állnak az észak-déli irányú, szabálytalan alaprajzú szigligeti vár maradványai.
Képek, információk a Szigligeti várról: www.heviz.me/szigligeti-var

Hévíz - Kővirág Apartman Hévíz.Me - Hévíz Travel Portál
A szigligeti vár
A Szigligeti vár a Facebook-on
A várat a pannonhalmi apátság építtette 1260 és 1262 között. Az apátság után a várat a Lengyel család birtokolta, de közben egy évtizedig Török Bálint is volt a tulajdonosa. A vár legrégebbi része az öregtorony, amely délen, a legmagasabb ponton áll. A 14-15. században bővítették az alsóvárat, 1531-1540 között Török Bálint építtette. A szigligeti vár végvárként védte a Balaton vonalát a török háborúk alatt. A XVII. századig többször átalakították. A 17. század végén villámcsapástól leégett. A falut ugyan elpusztította a török, de a várat nem tudta elfoglalni, viszont a császár 1702-ben elrendelte a felrobbantását, köveiből épültek fel a vár alatti szép nemesi kúriák. A 239 m magas Várhegy tetején hosszan elnyúló, elromosodott épület helyreállítása folyamatos.
A szigligeti vár, háttérben a Szent György-hegy
Gyönyörű panoráma nyílik innen a Balatonra. A templom mögül indulva először az alsóvárba jutunk, majd egy gyilokjárón át a rondellára. Innen meredek gyalogút vezet az alsóvárnál mintegy 20 méterrel feljebb emelkedő felsővárba. Itt volt az egykori öregtorony és várúr palotája és tornya. 1991-ben látványos munka kezdődött el a várban, teljes feltárása, helyreállítása folyamatos.

Kapcsolódó oldal: Balcsi.net
A Szigligeti vár nyitvatartása, belépők (2013.)
Nyitvatartás jún. - aug. máj. ápr., szept. márc., okt. nov. - febr.
8-20 9-19 9-18 9-17 10-16
A pénztárban ajándéktárgyak, valamint a településről és a várról készült képeslapok, kiadványok vásárolhatóak. Belépők
Felnőtt: 600 Ft Gyerek (6-18): 300 Ft
Szigliget - vár
♦ Képek Szigligetről ♦

A Szigligeti vár egész évben látogatható!
Szigliget
Szigliget Keszthely felől a 71-es főúton közelíthető meg. A 71-es főúttól meredek emelkedőn jutunk fel a Várhegyen épült római katolikus templomhoz. A templom mellett található az un. Lengyel-kúria, melyet a Tóti-Lengyel család 1787-ben építtetett. A barokk stílusú, hatalmas kapu is műemlék, a kaput a Lengyel-család egyszarvút ábrázoló címere díszíti. A templom mellől indul fel az út Szigliget leghíresebb műemlékéhez, a Várhoz. 15 perc alatt érhető el a vár alsó udvara, onnan megy meredekgyalogúton érhetünk el a felső várba. A folyamatosan épülő várból gyönyörű kilátás nyílik a Balatonra, a Tapolcai-medencére, a Keszthelyi-hegységre és Badacsonyra, távolban a Kab-hegy csúcsa látható.
Szigliget - Avasi templomrom
A Várból leérve az ún. Öregfaluba jutunk. Mintha megállt volna itt az idő, olyan különös, nyugalmat adó hangulata van ennek az ősi vár alatti kis falunak. Az Öregfalu kb. a török hódoltság idején alakult ki, ma is hiánytalanul őrzi a "liget" szóból eredő valóságot: szép fákat, a vár oldalán fekvő szőlőskerteket, tavasszal virágba boruló gyümölcsösöket. Az apró, fehér, nádtetős házak kanyargós közökkel a domboldalban egymás fölött helyezkednek el, őrzik az elmúlt évszázadok hangulatát. A Főtérről délre indulva körbe járhatjuk a falut.
Szigliget évszázadokkal ezelőtt még sziget volt, minden oldalról víz vette körül. Tulajdonosa a tatárjárást követően a bencés szerzetesrend volt, 1521-ben a Tóti Lengyel családé lett, és leányági örökösei birtokolták egészen 1945-ig. A középkori község az avasi templom ma is látható romjának környékén, a tópart közelében alakult ki. Később lakói a vár alá húzódtak, így jellegzetes településkép alakult ki: a Várhegy oldalában a házak egymás fölé épültek sorban. Szigliget legmagasabb pontja 243 méter magas, a dombok, dombcsoportok érdekes nevet kaptak: Rókarántó, Királyné szoknyája, Soponya.
Kapcsolódó oldal: Balcsi.net
Kamon-kő tanösvény
Végigsétálva a szigligeti templomtól induló, majd ugyanoda visszaérkező, kék T jelű Kamon-kő Tanösvényen - amely nevét egy, a vulkanizmus emlékeit feltáró sziklavonulatról kapta - a Balaton-part egyik legszebb településének és környezetének értékeit ismerheti meg. A tanösvény végigvezeti a falu hangulatos utcáin, így (a köszöntőn kívül összesen 9 ismertető tábla segítségével) megismerkedhet a népi építészet, a hagyományos szőlő- és nádgazdálkodás történetével, megtekinthet egy Árpád-kori templomromot, az erdőbe lépve olvashat a Balaton kialakulásáról, és bemutatásra kerül a terület növény- és állatvilága, valamint a geológiai múlt fontosabb történései, az egykori tűzhányók világa is. A tanösvény 6 km hosszú, a szintkülönbség 290 m. Ez a táv kényelmes tempóban (rövidebb pihenőkkel) 2,5-3 óra alatt megtehető.
Avasi templomrom
Az Avasi templom rom a XIII. században épült templom csonka tornya. Alul négy-, feljebb hat-, majd nyolcszögletű. Mögötte állt az egyhajós, egyenes szentélyzáródású templom. A mellette lévő part menti terület volt a kikötésre alkalmas rév hely, melyre a neve is utal: Réhely.
Képek Szigligetről
  Szigliget Szigliget - Avasi templomrom Szigligeti vár Szigligeti vár  
  Szigligeti vár Szigligeti vár Szigligeti vár Szigliget - Avasi templomrom  
  Szigliget Szigligeti vár Szigligeti vár Szigligeti vár  
          Az oldal tetejére
 

A Gyógyfürdő nyitvatartása (2013. március 22-ig)

Tófürdő 9:00 - 17:30
Fürdőház 9:00 - 17:30

Hévíz a Facebookon


 

Szállás Hévízen

Beharangozó hír
Sajtóközlemény

Hévíz környéki kirándulások

A Keszthelyi-hegység séta- és túratérképe

A térségi turisztikai egyesületek megbízásából elkészült a Keszthelyi-hegység új kiadású sétatérképe. (west-balaton, forrasviz.eu)

A Keszthelyi-hegység turistatérképe
Hévízi jégpálya

2012. december 6-án megnyitotta kapuit a hévízi jégpálya, mely a Széchenyi utca elején, a Termelői Piac szomszédságában található és 2013. február 28-ig várja a korcsolyázni vágyókat.

Hévízi jégpálya
Hévíz régi képeken
Hévíz régi képeken
Kerékpártúrák Hévíz környékén

Kerékpártúrák Hévízen

A térségi turisztikai egyesületek megbízásából elkészült a Keszthelyi-hegység új kiadású sétatérképe. (west-balaton, forrasviz.eu)

Kerékpártúrák Hévíz környékén
Hévíz - Termelői piac

A Hévízi Termelői Piac egyedi, házi készítésű termékekkel várja kedves vásárlóit!
A piac Hévízen, a nagyparkoló mögötti rendezényparkban található (volt vízmű telep).

Hévíz - Termelői piac
 
Powered by heviz-info.huBalcsi.net - Balaton Travel Portál

Oldaltérkép
Hévíz - Szentlélek templom Tavirózsák Hévíz - Tófürdő Hévíz - Árpádkori templom Hévíz - Virágos város Hévíz - Városháza Nyitólap E-mail Oldaltérkép