Hévíz | Hévíz és térsége - www.heviz-info.hu
Hévíz
A Hévízi-tó és a Gyógyfürdő bemutatása
Hévíz Gyógyfürdő
Hévízi-tó
Hévízi Tófürdő
Festetics Fürdőház
Terápiás Centrum
Gyógykúra, beutaló
Véderdő, tanösvény
Berki sétaút
Hévíz és térségének természeti értékei
Hévíz környéki kirándulások
Szabadidős programok Hévíz környékén
Múzeumok, kiállítások, kastélyok Hévíz környékén
Kerékpárutak, kerékpártúrák Hévíz környékén
Kilátók a Keszthelyi-hegységben
Az Országos Kéktúra Hévíz környéki szakaszai
Turistautak Hévíz környékén és a Keszthelyi-hegységben
Képgalériák
Hévízi szállások, apartmanok, panziók, hotelek
Partnereink


  

Hévíz és térsége

A google térképén megtalálhatóak a térség nevezetes pontjai - leírásokkal, fényképekkel, GPS koordinátákkal!

Hévíz és térségének térképe

Kapcsolat

Kapcsolat


 


A több tízezer éve keletkezett Hévízi Gyógytó nemzeti kincsünk, a természet egyedi ajándéka. A bõ forrású tó vize gyógyvíz, amely páratlan, zöld környezetben adja számunkra kincsét, a gyógyulást.

Az évszázadok során a orvostudomány mind jobban megismerte gyógyhatásait, olyan kezelésekkel egészíti ki, amelyek hatékonyságát tovább növelik, ezáltal emelve gyógyerejét.
A Hévízi Tófürdő címe: H-8380 Hévíz, Dr. Schulhof Vilmos sétány 1.
Telefon: +36 83 501 700

Hévíz - Kővirág Apartman
Hévíz Tófürdő
A hévízi gyógyvizet már a rómaiak is használták, de az egyedi adottságokat felhasználó terápia gyökerei 1795-re nyúlnak vissza. A fürdõ fejlõdésének üteme a századfordulót követõen felgyorsult, a komplexum mai formáját 1904 és 1928 között nyerte el.
Hévíz Tófürdő, Gyógyfürdő, Festetics Fürdőház
♦ A fürdő megközelítése ♦
Főbejárat (Schulhof sétány)
Festetics Fürdőház (Ady u.)
Északi bejárat, Deák-tér (buszpályaudvar mellett; időszakos nyitvatartással)

♦ Nyitvatartás ♦
A komplexum egész éven át nyitva tart (ünnepnapokon is), így a vendégek az év bármely szakában élvezhetik az egyedülálló gyógyvíz különleges hatásait.
♦ Öltözők használata ♦
♦ Kiválasztott szolgáltatás megvásárlása a pénztárnál
♦ Az órát csatolja a csuklójára
♦ Bejárati forgókapuknál tegye az órát a kék nyílhoz, majd a zöld nyílnál haladjon át
♦ Válasszon öltözőt (koedukált, női-férfi)
♦ A választott öltözőben a csuklójára helyezett órát érintse a szekrényválasztó leolvasóhoz
♦ Keresse meg a kijelzett szekrényt
♦ A szekrény 30 másodperc után automatikusan visszazár
♦ Hasznos információk ♦
Aki már járt itt, vissza fog ide térni. A gyógyvíz és a mikroklíma együttes hatása ezen a helyen fantasztikus! Ha valaki úszott már a tavi rózsák között, soha nem fogja elfelejteni ezt az élményt.
A tóban található pihenő korlátok és gerendák pihenésre és napozásra adnak lehetőséget az úszás idején. Aki a vízben való relaxálást választja, az itt divatos polyfoam úszóval lebeghet a tóban.
Több napos tartózkodás esetén 10 vagy 20 órás bérletet érdemes vásárolni, így ki és belépéskor már nem kell újra sorba állni, és ha az ebéd nem a Tófürdő területén, hanem a városban lesz, az nem számít bele a fürdési időbe (a bérletekkel naponta 2 alkalmommal lehet belépni). A fürdő területén több napozóterasz és a elegendő napozóágy/szék áll a vendégek rendelkezésére.
Hévízi Tófürdő
A Hévízi-tó átlagosan 2-5 méter mély, így az úszni nem tudók a számukra kialakított padlózott medencékben fürödhetnek. Továbbá biztonságos fürdőzés a tó déli részén lehetséges, ahol a vízszint kb. 120 cm. Kisgyermekes családoknak ajánljuk a Tófürdő területén kialakított gyerekmedencét.
Orvosi tanács nélkül egyszerre 30 perc fürdőzés ajánlott. 1968-ban készült el a Fedett fürdõ, Magyarország akkori legmodernebb terápiacentruma, lehetõvé téve az évszaktól független gyógyfürdõzést. A Fedett fürdõ Terápia Centrum néven, máig mûködik a folyamatos modernizációnak köszönhetõen. A Hévízi Gyógytó épületei a közelmúltban teljesen megújultak.
Hévíz Tófürdő - Bejárat a Schulhof Vilmos sétányon
A Tófürdő 2009-es rekonstrukciója során gyönyörűen felújították a fürdőépületeket. A tó közepén lévő téliesített épületből az öltözők kikerültek a déli, illetve a nyugati oldalon lévő bejáratokhoz, ezáltal a tó közepén egy 2.500 m2 fürdőház jött létre. Kialakult egy olyan fürdőtér, amelyet télen és nyáron is használhatnak a vendégek.

Hévíz a Balaton északnyugati csücskénél fekszik. A település az egyik legismertebb magyarországi fürdőzőhely. Itt terül el a világ legnagyobb melegvizű, biológiailag aktív, természetes forrástava, mely testet és lelket egyaránt felüdít. Az ernyedt, lebegő érzés a vízben, a ringatózó lótuszok és a fák zöldellő lombkoronája nyugtatja az idegrendszert, s együttesen a gyógyulás pszichikai elemét jelentik. Télen a kicsapódó gőzből párasapka képződik a tó felszínén, ami gátolja a víz lehűlését, ugyanakkor egy természetes inhalatorium alakul ki. amelynek 4,5 hektáros felszíne csábítóan gőzölög a fagyos téli tájban. A Hévízi tó természetvédelmi területen fekszik. A tavat körülvevő lápok, forrásbarlang és a tó is védett természeti ritkaság. A Hévízi-tó hőmérséklete a föld mélyéből előtörő hideg és meleg forrásvizek keveredésének eredménye. Ez a kevert meleg víz táplálja a tavat. A tó vizének átlagos hőmérséklete nyáron 35-36 C, amely még a leghidegebb télben sem süllyed 26 C alá.
Hévíz Tófürdő
A víz a tó szintje alatt mintegy 40 méter mélységben lévő forrásbarlangból származik, ide 93%-ban meleg (41 C hőmérsékletű) és 7%-ban hideg (26 C) víz lép be. Bár a tó vizének eredete már az ókoriakat is foglalkoztatta, a 48 méter mélyen lévő forrást több évtizednyi próbálkozás után csak 1975-ben sikerült először megközelíteni és pontosan felmérni. A tó közel 127 000 m3-nyi vízkészlete 3,5 nap alatt teljesen kicserélődik, így érthető, hogy miért annyira tiszta a víz az év bármely időszakában. A hévízi tó különlegessége, hogy nem nevezhető állóvíznek.
Különlegességét növeli még az a páratlan természeti látvány, ami az odalátogatót fogadja: a park közepén elhelyezkedő csillogó víz, a vízfelszínt borító páraréteg és az indiai vörös tündérrózsa, amely az egész tóban mindenhol fellelhető. A tó körüli lombhullató mocsárciprus fasorok, amelyek az egyediségét fokozzák.
Hévízi Tófürdő - nyitvatartás (2015. március 23-ig)
  Nyitás Pénztár zárás Fürdési idő
vége (tó)
Wellness
zárás
Kapuzárás
Deák-tér - - - - -
Schulhof sétány 9:00 17:30 18:00 18:00 18:30
Festetics Fürdőház 9:00 17:30 18:00 18:00 18:30
Szaunavilág Megegyezik a Festetics Fürdőház nyitvatartásával

3 órás belépő: 2.600,- Ft
4 órás belépő: 2.900,- Ft
Egész napos belépő: 3.900,- Ft

Gyógyhatások - a hévízi iszap
A tavat tápláló forrás a vizet állandó mozgásban tartja. A mélyből feltörő víz állandó körforgást végez. A különböző irányú áramlások a víz állandó összetételét, kicserélodését, és az iszap könnyű részeit is állandó körforgásban tartják. Ez az állandó kavargás, az alulról felfelé irányuló erőteljes nyomás a tóban fürdőzőnek könnyed, lebegő érzést kölcsönöz. Az egyenletes és állandó vízáramlás jótékony hatással van a szervezetre, mert a fürdőzőket állandó, enyhe
Hévíz - Gyógytó
masszázsban részesíti.
A tó vize gáznemű anyagokban gazdag: kénhidrogént, szénsavat, metánt és rádiumgázokat tartalmaz. A vízbőséges gáztartalmát fürdőzés közben az ember önmagán észleli, mert bőrén sűrűn "rakódnak le" az apró gázbuborékok. A képződő gázbuborékok a bőr ingerlésén keresztül az egész idegrendszer működését befolyásolják. A gázok a bőrön át felszívódva közvetlen kémiai hatást fejtenek ki. A kis mennyiségben szervezetbe jutó gázoknak életműködést serkentő hatásuk van.
A hévízi iszap a maga nemében páratlan a világon. A gyógyító iszap (peloid) Hévízen valóságos ágyként béleli ki az egész tó belsejét. A 6-8 m-es tőzeget a feltörő víz forráskrátere fúrja át. Az iszap úgy képződik, hogy a forrás áramló vize a tozegtelepből finom részecskéket szakít le, s ezeket a maga vulkanikus iszapjával keverve, részint magában a tóban, részint a vízlevezető Hévíz-csatornában lerakja. Az iszapot tehát eredete alapján vulkanikus (fango = forrásüledék), és lápos (moor) iszapra oszthatjuk. A tófenék sajátos, valójában egyedülálló lápos, iszapos anyagát, a tó iszapját a nép régen "hévízi korpának" nevezte el. A "hévízi korpa" igen előkelő helyet foglalt el a gyógyiszapok között, részben összetételénél, részben radioaktivitásánál fogva. A hévízi iszap voltaképpen átmenet a tőzegek és a vulkanikus forrásiszapok között, tehát un. kevert iszap. Sokan, akik még nem ismerik a Hévízi-tó sajátosságát, a vízben lebegő "korpát" meglátva arra gondolnak, hogy a víz nem lehet egészen tiszta. Ez tévedés. A "korpa" nem szenny a vízben, hanem a gyógyhatás egyik hordozója. A tó felszínén állandóan találhatók ilyen iszapfoszlányok, melyeknek szétmorzsolásakor gáz válik ki, az iszap pedig újra a mélybe
Hévízi tó
süllyed. A "korpa" szerkezetileg finom, könnyű, mint az elégetett fa hamuja. Hirtelen légnyomáscsökkenés idején sokszor a tó teljes felszínét elborítja ez az iszapfoszlány. Ilyenkor mondják, hogy "esőt jelez a tó".
Az iszap 80 % szervetlen és 20 % szerves anyagot tartalmaz. Az ásványi alkotórészek közt a mész van túlsúlyban, mert a szárazanyag 60 %-át adja. A mészkő mellett kvarc, földpát, csillám és amfiból ismerhető fel. Ezeknek az apró, hegyes kristályú elemeknek jelentős szerepük van a bőrfelület ingerlésében. A kémiai vizsgálat az iszapból a szervetlen anyagok közül a kalcium, nátrium, magnézium, szilícium, vas, alumínium és titán szulfát, hidrogén-karbonát, klorid és jódod vegyületeit mutatta ki. A víz alatt elkorhadt növényi anyagok maradékai a forrásvíz által fellazított tőzegréteg szerves részeit jelentik, s bennük a kovamoszatok vázai, kagylóhéj-törmelékei növelik a bort ingerlo fizikai gyógyhatást. Az iszapban levő rádiumsók és redukált kénvegyületek a gyógytényezők különleges értékei. A hévízi gyógyiszap rádiumos hatása a fájdalomcsillapító sugárzásával a szervezet mélyére hatva elősegíti és növeli az anyagcserét, élénkíti a mirigyműködését, megnyugtatja az idegrendszert és a sejtműködést a gyógyulás irányába befolyásolja. A hévízi lápos iszap radontartalma az ország minden iszapja közül a legnagyobb. A tó egyetlen természetes iszapfürdőnek tekinthető. A Lótusz-öböl vastag fenékiszapja, mint taposófürdő az alsó végtagok vénás betegségeinek és izületi deformitásainak kezelésében fontos.
Hévíz - Tófürdő
Képek a Tófürdőről
  Hévíz - Tófürdő Hévíz - gyógytó Hévízi tó Hévíz - A tófürdő főbejárata  
  Hévízi gyógytó Hévíz - gyógytó Hévízi tófürdő Hévíz  
  Hévíz Hévízi gyógytó Hévíz - Tófürdő Hévíz  
          Az oldal tetejére
 

A Gyógyfürdő nyitvatartása (2014. március 23-ig)

Tófürdő 9:00 - 17:30
Fürdőház 9:00 - 17:30

Hévíz a Facebookon


 

Szállás Hévízen
Hévíz környéki kirándulások

A Keszthelyi-hegység séta- és túratérképe

A térségi turisztikai egyesületek megbízásából elkészült a Keszthelyi-hegység új kiadású sétatérképe. (west-balaton, forrasviz.eu)

A Keszthelyi-hegység turistatérképe
Hévízi jégpálya

2012. december 6-án megnyitotta kapuit a hévízi jégpálya, mely a Széchenyi utca elején, a Termelői Piac szomszédságában található és 2013. február 28-ig várja a korcsolyázni vágyókat.

Hévízi jégpálya
Hévíz régi képeken
Hévíz régi képeken
Kerékpártúrák Hévíz környékén

Kerékpártúrák Hévízen

A térségi turisztikai egyesületek megbízásából elkészült a Keszthelyi-hegység új kiadású sétatérképe. (west-balaton, forrasviz.eu)

Kerékpártúrák Hévíz környékén
Hévíz - Termelői piac

A Hévízi Termelői Piac egyedi, házi készítésű termékekkel várja kedves vásárlóit!
A piac Hévízen, a nagyparkoló mögötti rendezényparkban található (volt vízmű telep).

Hévíz - Termelői piac
 
Powered by heviz-info.huBalcsi.net - Balaton Travel Portál

Oldaltérkép
Hévíz - Szentlélek templom Tavirózsák Hévíz - Tófürdő Hévíz - Árpádkori templom Hévíz - Virágos város Hévíz - Városháza Nyitólap E-mail Oldaltérkép